Tänään naksuttelin Rauhan ulkona kaivon kannelle seisomaan kaikilla neljällä jalallaan.

Mitäs järkeä siinä nyt sitten on? Paljonkin. Mitä tahansa mukavaa teet yhdessä koirasi kanssa, sen paremmaksi teidän välinen suhde muokkaantuu. Eläin saa paljon harjoitusta oppimiseen ja ryhtyy ahkerasti kokeilemaan, mikä saisi sinut naksauttamaan. Tämä taas tekee koirasi opettamisen sinulle helpoksi. Mukavaa ja niin vuorovaikutteista.

Käytöksen aikaansaamisen keinoista valitsin sheippaamisen. Vaihe vaiheelta koulutus edistyy kohti toivottua lopputulosta. En kerro koiralle millään tavalla mitä siltä haluan vaan naksutan aina kun se tekee jotakin toivotun lopputuloksen suuntaan.

Seisoskelin siis kaivon kannen vieressä. Kun Rauha nenällään lähestyi kantta, naksutin ja annoin makupalan. Naksuttelin lähestymisestä muutaman kerran ja pidin tauon. Sitten en enään naksauttanutkaan vain lähestymisestä vaan jäin odottamaan jotakin vähän enemmän. Äkkiähän tuo nokkela olento nosti tassunsa alustalle, josta se sai naksun ja palkkion suoraan kaivon kannelle.

Tätä toistettiin jonkun kerran ja tauon jälkeen naksautin kerran yhdestä jalasta ja jäin odottamaan toisen jalan nostamista kannelle. Näin edeten sain Rauhan nousemaan kannelle aika nopeasti. Kun se ensimmäisen kerran nousi kannelle, sai se monen monta herkkua kannen päälle.

Jotta saisin pennun pois kannelta heitin aina kannen päällä annetun namun jälkeen makupalan pois kannelta maahan. Tässä hifistelin sen verran, että annoin kannen päälle paremman namin ja kannelta pois heitin kuivan ruokanappulan.

Oikeastaan tämä kaikki ei tapahtunut yhden koulutuskerran aikana, vaan välillä Rauha käväisi päiksyillä kotona. Koulutustuokiot kannattaa pitää lyhyinä, jolloin niitä voi päivän aikana olla pari kolmekin.

Tämän käytöksen olisi voinut opettaa myös kosketuskepin avulla. Kosketuskeppi tai kohdekeppi on mikä tahansa tikku jonka päässä on pallo. Sen voi valmistaa ihan omin pikku kätösin tai sen voi vaikka tilata netistä.

Kun eläin on oppinut koskemaan kepin päätä tai jopa seuraamaan sitä, voidaan se ohjata erilaisiin paikkohin keppiä avuksi käyttämällä. Jo pelkkä kepin koskeminen ja sen seuraaminen on useimmista koirista hauskaa.

Zelda näyttää mallia

Koira oppii nopeasti koskemaan kepin päätä ilman houkuttelua. Onhan aika todennäköistä, että se haluaa nenällään selvittää mikä härpäke sinulla on kädessäsi. Ja juuri kun nenä osuu palloon sinä tietenkin naksautat ja annat makupalan. Anna makupala lähelle kepin päätä ja odota että koira tekee saman uudestaan. Älä tässä välissä liikuta keppiä äläkä vaihda paikkaa.

Kun viisas eläimesi osaa tämän kunnolla voit vaihdella kepin paikkaa. Voit myös heittää harhanamun hiukan kauemmaksi itsestäsi, niin että koira tulee kauempaa kepin luokse takaisin. Muistathan harjoitella eri kohdissa huonetta ja myös eri huoneissa tai vaikkapa pihalla.

Heitänpä nyt kaikille haasteen opettaa koiralleen vaikkapa sheippaamalla tai kohdekeppiä hyväksi käyttämällä itsensä ympäri pyörähtäminen. Tarkoitus on siis saada eläin pyörähtämään akselinsa ympäri ilman, että makupalalla houkuttelet sitä tekemään niin.

Liitänpä tähän pari koulutusvideota inspiraatiota antamaan:

Tässäpä nyt pari tapaa saada käytöstä aikaan ilman houkuttelua. Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin onhan tuo kohdekeppikin jonkinlainen houkutin sekin.

Ja ei kun kouluttelemaan… 🙂

T: Sanna