Esitietolomake

Koiran nimi: Lassie

Rotu: pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira

Sukupuoli: narttu

Ikä: ei tietoa, kenties 80-vuotta

Terveys: Oikein hyvä. Välillä vähän ontuu.

Kuvaile käytösongelmaa omin sanoin:

Heippa hei!

Täällä kirjoittelee Timmy. Olen 13-vuotias poika täältä Texasista ja minulla on koira nimeltä Lassie. Se on skotlanninpaimenkoira oikein hyvältä kasvattajalta. Lassie on kodinvaihtaja ja on ollut jo monella omistajalla ennen minua. Minulle sanottiin, että Lassie on maailman viisain ja kiltein koira. Kerrottiin, että jokainen ihminen haluaa tällaisen koiran. Minäpä luulen, että meitä on huijattu. Meillä on muutama ongelma, joihin toivoisin apua.

Lassie on kamalan läheisriippuvainen. Se könyää aivan jatkuvasti ympärilläni ja nuolee naamaa ja piipittää ihan koko ajan. Se on kamalan rasittavaa. Edes vessaan ei pääse ilman koiraa ja jos se jää oven taakse niin se haukkuu, piipittää ja raapii ovea, niin että maali irtoaa.

Lassiella on eroahdistus. Kotiin se ei jää yksin, vaan avaa kaikki ovet. Jos sen jättää aitaukseen niin se kiipeää yli tai kaivautuu ali ja tulee perässä vaikka maailman ääriin. En pääse kouluunkaan ilman sitä. Siellä se odottaa koulun pihalla, vaikka olen teljennyt sen sisälle ja laittanut piikkilankaa, ketjuja ja munalukkoja kaikkiin oviin. Tämä alkaa olemaan hiukan rasittavaa ja ehkä vähän noloakin.

Kerrankin se oli eksyksissä erämaassa ja seurasi minua. Tällä reissulla se oli tapellut mm. puuman ja jonkun petolinnun kanssa. Se jouduttiin pelastamaan joesta ja lopulta erässä kylässä se vietiin eläinlääkärille, koska se oli ihan lopen uupunut ja arvaa vaan minkälainen lasku siitäkin sitten tuli? Ja arvaa vaan hävettikö? En taida kehdata enää liikkua sen kanssa ihmisten ilmoilla.

 

Lassie tykkää minusta, mutta sillä on tapana pureskella kaikkia, jotka vähänkin juttelevat minulle. Se haukkuu kovasti vieraille ja murisee ja irvistelee hurjana. Mistähän tämäkin johtuu? Se on hyvin epäluuloinen vieraita kohtaan, mutta jos se jostakin kaverista tykkää, niin silloin se hyppii vasten, piipittää ja nuolee naamaa, eikä osaa käyttäytyä ollenkaan.

Taluttimessa Lassieta ei voi pitää. Se kulkeekin aina vapaana ja ihan aina se karkaa jonnekin. Joko se menee pelastamaan jonkun pulassa olevan ihmisen tai eläimen tai sitten se haistaa jotain vaarallista. Ja sitten se taas haukkuu kovasti. Ja piipittää. Se loputon piipitys häiritsee varmasti kaikkein eniten.

Meillä on tuo luoksetulokutsu varmaan kärsinyt jonkinlaisen inflaation. Lassieeeeee, Lassieee, ja se tulee jos sitä huvittaa. Yleensä ei.

Tämän koiran kanssa on hirmuisen hankalaa elää. Saisittekohan kitkettyä siitä ainakin nyt tuon eroahdistuksen, läheisriippuvaisuuden, karkailun ja haukkumisen? Eikä haittaisi, jos Lassie suostuisi olemaan taluttimessa ja lopettaisi ihmisten uhkailemisen ja niille murisemisen. Ja jos tuolle loputtomalle piipittämiselle vielä voisi tehdä jotakin. Se käy hermoille aivan erityisen paljon.

Muutenhan se on melkoisen mukava koira. On kivaa kun joku tarvitsee minua ja on mukavaa kun se opettaa minulle matikkaa ja kieliä ja lämmittää jalkojani kylminä öinä.

Lassie käy tosiaan aina noilla omilla retkillään ja aina se tulee likaisena ja ontuen kotiin. Tämäkin alkaa käydä kukkarolle.

Onneksi Lassie palaa kuitenkin aina kotiin.

Terveisin, Timmy