Minulla on muutama kysymys koirista. Niitä on oikeastaan aika läjä, joten sellaisen turhan toiston välttäminen kirjoitetussa tekstissä ei nyt kuulkaa onnistu millään. Pahoittelen ja jatkan eteenpäin. Jos keksit vastauksen johonkin kysymykseeni, laita ihmeessä kommentti niin pohditaan yhdessä. 🙂

Koiran hankinnasta

Minkälaisen koiran minä otan? Iso vai pienen, karvaisen vai karvattoman? Otanko pystykorvaisen vai lurppakorvaisen? Otanko hännällisen vai hännättömän (niitäkin on)? Otanko metsästyskoiran? Otanko palveluskoiran tai seurakoiran tai mitä kaikkia näitä nyt olikaan? Teenkö nettitestin vai saanko itse valita? Saako valita sellaisen, joka miellyttää silmää? Onko huono homma ottaa rotukoira kun maailmassa on 800 000 000 koiraa odottamassa omaa kotia? Hukkuuko maapallo koiriin? Eihän tässä pääse edes alkuun, kun on niin paljon kysymyksiä. Onko oikein ottaa koira lemmikiksi? Miksi kaikilla muilla on koira?

Koiran hoitamisesta

Tästä aiheesta minulla on hirveän paljon kysyttävää. No ensinnäkin tuo ruokinta. Mitäs, jos olenkin koko ajan tehnyt ihan väärin? Olen antanut nappuloita enkä ole tajunnut, että ilman niitä edellisetkin koirani olisivat eläneet ainakin 20 vuotta. Olisko minun nyt kuitenkin pitänyt antaa raakaa ravintoa? Raakaa lihaa ja sisäelimiä ja luita kaluttavaksi. Mutta entäs, kun nekin kuulemma on vaarallisia? Tuleeko niistä salmonella ja joku muu kamala bakteeri ja tappaa koirani?

Pitäisikö antaa molempia vai onko sekin vaarallista? Voinko sekoittaa joukkoon mitä vaan muutakin? Ja hei, kuinka paljon niintä rasvoja ja mitä kaikkea niissä nyt pitikään olla? Kalkkia purkista? Oliko se fosfori nyt se mitä ei saanut lisätä? Mitä jos kaikki onkin väärin? Jos ei saa syöttää nappulaa eikä raakaa eikä kotiruokaa eikä ulkolaista eikä kotimaista, niin mitä ihmettä minä sille sitten syötän?

Kuinka monta kertaa koirat syövät päivässä? Onko väärin antaa kaksi ateriaa? Onko väärin antaa vain yksi? Mitä jos en pidäkään paastopäivää ja mitä jos annan makupalojakin? Onko väärin antaa ruoka kupista? Onko väärin antaa ruoka niin, että koira joutuu sen etsimään? Onko väärin tehdä molempia? Onko eläinrääkkäystä jos koira saa salaattia?

Vaikuttaako se ruokinta pennun kasvuun vai ei? Koittakaahan nyt jo jumankekka päättää! Vääntääkö se liika proteiini ne pennun jalat käyriksi ja suortuvatko ne kun sitä vähentää? Ovatko ne nivelien voiteluaineet oikeasti mistään kotoisin? Rahastaako taas joku taho minua hölmöä? Pitääkö antaa öljylisää ja kumpiakas ne omegat nyt olivatkaan? Omega kolme ja kuus ja toinen oli hyväläinen ja toinen pahalainen? Kumpi oli kumpi?

Mitä jos ruokin liikaa? Pitääkö niiden luiden nyt näkyä vai ei? Mitä, jos luut näkyvät liikaa? Oliko se nyt niin, että luut näkyvät kun koira kääntyy vai silloin kun koira heittää voltin? Minä en millään nyt muista? Pitikö koiralla olla vyötärö vai ei ja jos piti niin minkälainen? Tiimalasi? Miten se nyt menikään, pitikö sen vatsalinjan nousta vai laskea vai oliko sillä niin väliä? Mikä on vatsalinja? Onko minulla sellainen?

Painoista en taida uskaltaa kysyäkään. Tai no yksi kysymys. Kuinka paljon minun koirani pitäisi sinun mielestäsi painaa? Noin suurin piirtein?

Ulkoilusta kysyttävää

Kuinka paljon koirien pitää olla ulkona? Kuinka monta tuntia niitä pitää pitää ulkona? Pitääkö kävellä vai juosta? Saako haistella (siis koira)(entä ihminen?)? Kuinka pitkä matka pitää kulkea yhdellä kertaa? Onko vaikka viisi kilometriä liikaa? Liian vähän? Sopivasti? Kuka keksi, että koiran pitää ulkoilla kolme kertaa päivässä joista yksi on pitkä lenkki? Miksi ei voisi olla niin että koira ulkoilee kolme keskipitkää lenkkiä? Tai niin että se kulkee viisi lyhyttä lenkkiä? Mitä ne sitten lienevätkään?

Sen tiedän että taajamassa koira kulkee taluttimessa, mutta kuinka pitkässä? Voiko käyttää oikein pitkää hihnaa vai käykö ihan lyhyen lyhyt? Minkälainen panta pitää olla? Kiristävä vai kuristava, leveä, kapea, piikikäs, sähköä johtava vai joku muu? Mikä?

Entäs valjaat hei? Olisiko Y-malliset vai T- malliset vai XYZQ- malliset hyvät? Nahkaa vai nylonia? Entäs tuo hihnan kiinnityskohta? Edessä, takana vai sivulla? Vai olisiko hyvä jos on kolmipistekiinnitys?

Kumpi voi oikeasti paremmin maalaiskoira vai kaupunkilaiskoira? Onko oma piha välttämätön? Jos ei ole omaa pihaa niin onko koira onneton? Jos on oma piha, niin onko koira silloin onneton? Viedäänkö oman pihan omistava koira lenkille? Koskaan ikinä? Voiko kaupunkilaiskoirankin viedä metsään? Jos, niin kuinka usein? Ja voiko maalaiskoira käydä kaupungilla kahveella? Vaikkapa Waynes Coffeessa? Tai jossain muualla?

Saako koiraa kuljettaa autossa lenkille vai olenko laiska omistaja? Tarkoitus olisi kyllä lenkkeillä siellä määränpäässä. Olisiko se silloin ok?

 

Terveyskysymyksiä

Mistä tiedän, että koirani on terve? Onko todella niin, että en näe sitä mistään? Esittääkö koirani siis tervettä? Miksi? Jos koirani liikkuu hyvin ja mielellään, niin voiko se siitä huolimatta kärsiä hirvittävästi?

Jos koirani syö hyvin ja leikkii ja heiluttaa häntää ja pompsahtelee riemuissaan niin voiko se siitä huolimatta olla hirvittävän kipeä? Jos se vaan näyttelee tervettä? Miksi? Kuka sitten tietää, onko koirani terve?

Onko koirallani liian pitkät kynnet vai ovatko ne liian lyhyet? Onko sen turkki kiiltävä? Vai onko se väärin? Pitäisikö sen olla vähemmän kiiltävä? En ymmärrä?

Entäpä tuo uloste kuulkaa. Oliko se nyt niin, että se pitää olla kovaa vai ei? Pitikö sen olla mustaa, ruskeaa vai valkoista? Miten olisi keltainen? Entäs kirjava? Mitä jos se on vähän löysää ja lopussa on pätkä sellaista kovaa, niin menenkö lääkäriin tänään vai vasta huomenna?

Menenkö lääkäriin jos koirallani on näppylä tai punkki tai jos sitä on pistänyt vaikkapa itikka? Kannattaako koiran antaa lauantaisin tai sunnuntaisin juosta ollenkaan, koska silloinhan voi sattua jotain? Onko teillä myynnissä sellaisia Styrox-laatikoita jonne voisin säilöä koirani, ettei nyt vaan kävisi kuinkaan?

Pesenkö hampaat joka päivä vai vain joskus? Pesenkö vain etupuolelta vai myös takaa ja sivuilta ja jos niin laitanko tahnaa? Annanko purutikkuja vai patukoita- kummat on parempia? Jos annan, niin pesenkö silti hampaat? Jos en anna, niin tippuvatko hampaat vai eivät? Auttaako merilevä? Pitäsikö ne nyt varmuuden vuoksi vetää kaikki pois kerralla, niin eivät sitten haittaa muuta elämää?

Annanko matolääkkeet ruuan joukossa vai en? Annanko matolääkkeet ilman kakkanäytettä vai annanko matolääkkeitä ollenkaan? Laitanko punkintorjunta-aineita. Annanko punkkipillerin vai valelenko litkuja nahkaan? Mitäs jos koirani sairastuu näistä? Kannattaisiko antaa lääkkeet sitten arkipäivänä niin ei tarvitse mennä viikonloppuna päivystykseen? Mitä tapahtuu jos en anna punkkipilleriä? Sairastuuko koirani varmasti vai ei? Jos sairastuu niin saanko sitten syyttää itseäni vaan?

Entäs otanko vakuutuksen? Jos otan niin minkälaisen? Terveys, sairaus, kuolemanavara, perinnöllisten sairauksien, epäperinnöllistensairauksien, napatyrien, tapaturma, vastuu vai epä-vastuu vakuutuksen? Mistä ihmeestä minä sen nyt otan sitten? Maksanko omavastuun aina, joskus, en koskaan? Saako kukaan tästä sopasta mitään selvää?

 

Koiran koulutuskysymyksiä

Koulutanko vai en ja jos niin miten? Menenkö koirakouluun ja jos niin minne? Mikä on hyvä koirakoulu? Mistä senkin tietää? Luenko koirakirjan tai kaksi? Riittääkö se? Mitä kirjoja sitten luen? Voiko niihin luottaa?

Keneltä kysyn neuvoja? Koirakoulutuspalstalta vai kouluttajalta vai naapurin sedältä, koska kyllähän koira koiran tuntee ja naapurin sedät nyt vaan tietävät aina kaiken? Tiedättehän sellaiset yli kuusikymppiset. Vai voinko kysyä naapurin tädiltä, vaikka nehän ei kyllä tiedä mistään mitään ainakaan naapurin setien mielestä?

Tietävätkö sellaiset joilla on ollut kymmenen koiraa enemmän kuin ne, joilla on ollut viisi koiraa? Tai sellaiset, joilla on ollut kaksikymmentä koiraa verrattuna niihin joila ei ole ollut koiria ollenkaan, mutta ovat lukeneet yliopistossa…

Harrastanko koirani kanssa ja jos niin mitä lajia? Onko koiratanssi mistään kotoisin, vai mikä olisi kaikkein siisteintä nyt juuri? Voinko mennä suojelukoulutukseen pienen koirani kanssa, kun ajat ovat mitä ovat ja vaara vaanii nurkan takana?

Miten paljon voin harrastaa? Koko ajan vai joka päivä? Olisko hyvä, jos koirallani olisi yksi vapaapäivä? Mitä teen jos koirani ei haluakaan harrastaa kanssani? Mistä sen sitten tietää? Mitä jos se vaan tekee kiusaa ja huijaa minua?

Kilpailenko sitten? Olisko hyvä, jos menisin ”sillee veren maku suussa” ja yrittäisin   maksaa takaisin kaikki lapsuuteni traumat ja turhaumat ja saada vähän balsamia haavoihin? Jos se ei sitten onnistukaan, niin mihinkäs minä tuon piskin sitten lykkään?

Mutta siis, opetanko koirani istumaan oikealle puolelleni vai vasemmalle? Pitääkö sen istua yhden vai kahden sentin päässä jalastani? Entäs maassa makaaminen? Saako koira mennä perä vai etupää edellä? Kuinka nopeasti sen pitää mennä? Onko sillä väliä? Pitääkö sen maata suorassa vai saako sen olla vähän vinossa ja saako se nuolaista istuessaan huuliaan, siristellä silmiään, heilutella korviaan. Saako se haukkua? Saako se hengittää? 🙂

Kuka maksaa?

Tämä on se tärkein osio. Kuka maksaa jos koirani puree toista koiraa a) lenkillä taluttimessa, b) vapaana, c) koirapuistossa, ja jos se on a) iso koira b) pieni koira, c) keskikokoinen koira ja jos tähdet ovat tietyssä asennossa vasemmalta katsottuna?

No entäs jos koirani loukkaa jalkansa juostessaan metsässä a) arkena, b) pyhänä, c) jonain muuna päivänä ja sillä on selvästi keskittymisongelmaa, eikä se näe puita metsältä koska se on a) linjasiitetty, b) muuten vaan rotukoira (ja ne ovat kaikki sairaita) c) luovutettu vääränä viikonpäivänä?

Siinäpä pähkinää purtavaksi!

Sen vaan halusin sanoa, että ei tämä nyt voi olla niin vakavaa tämä koirien kanssa eläminen. Hellitetään hiukan ja otetaan iisisti, niin koirammekin ottavat iisimmin.

Ihanaa kevätperjantaita toivotellen: Sanna ja koirat