Me kaikki rakastamme koiriamme. Haluamme parasta lemmikillemme, harrastuskaverille tai työtoverille. Toivomme sille hyvää tervettä elämää ja toivomme, että se olisi kanssamme onnellinen. Näin ainakin kuvittelen.

Jos olet ensimmäisen koiran omistaja tai et ole paneutunut koirien kouluttamiseen ja hyvinvointiin, voit hyvinkin tulla harhaanjohdetuksi tavaroita tulvillaan olevasta koiratarvike-paljoudesta. Erilaiset koirankoulutusvälineet hyppivät kaupan hyllyltä silmille ja saatat olla täysin myyjien ja tavarantuoimittajien epämääräisen tiedon varassa, kun näitä katselet.

Verkkokaupat ja kivijalkamyymälät ovat hämmentäviä paikkoja. Ne tarjoavat kaikenlaisiin koiraongelmiin laitteita, joiden luvataan auttavan ongelmissa. Useimmiten ne perustuvat koiran rankaisemiseen silloin kun koira tekee jotain ei toivottua. Tuotteet on piilotettu lempeiden sanojen (lempeä, koiraystävällinen) taakse. Tarkka koiranomistaja lukee tarkkaan tuoteselosteet. Vaan mistä voi tietää, mitä kannattaa ostaa ja kokeilla rakkaalle lemmikilleen?

Mutta hei, eipä hätää. Erään suuren koiralehden (eihän meillä täällä suomessa ole kuin yksi) sisällä saapui tänään ihku ihana koiratarvikeverkkokaupan ihku ihana esite. Etusivullaan tämä yritys kertoi, kuinka he kaikki siellä rakastavat koiriaan ja kuinka kaikki heidän tuotteensa ovat rakkaudella valittuja, erityishienoja ja koiraystävällisiä tottakai.

Käydäänpä hiukan läpi heidän rakkaudella valittuja tuotteitaan. Ensin on tietenkin koiranruokamainoksia ja tarjouksia. Niistä kirjoittelen myöhemmin tulenpalavankatkuisen blogikirjoituksen. Lupaan.

Mutta sitten tulevat ne koulutusvälineet. Voi, kuinka hienoja härpäkkeitä koiran koulutukseen?

Pihavahti

Tämä uskomaton laite lupaa, että koirasi pysyy pihalla ihan näkymättömän aidan avulla. Koiralle asennetaan panta ja pihan rajalle kaivetaan lankaa ja aina kun koira ylittää rajan saa se sähköiskun. Toki tätä sähköiskua kutsutaan esitteessä ärsykkeeksi. Outo sanavalinta muuten.

Mutta eihän tuota kukaan ostaisi, jos siinä lukisi että koira saa sähköiskun. Kuka nyt omalle rakkaalle lemmikilleen… Vaan on se silti hienoa, kun tällin voi vielä säätää. Ihan pikkuinen räpsy ei varmaan peuran perään ryntäävälle koiralle tunnu missään. Vaan tunteeko se iskun kun se palaa takaisin omalle tontille. Ja mitä se siitä oppii?

Ja jos nyt ihan pientä sähköiskua ajatteli koiralleen jakaa, niin ei kai se sitten estä koiraa poistumasta rajatulta alueelta. Hukkaan nekin roposet sitten menevät. Sellainenkin versio tuosta rakkaudella kootusta lehdykästä löytyy, että sillä voi rajata myös kukkapenkit ja viljemät erikseen. Ihan randomisti. Koira voi sitten yrittää arvailla, missä se hassunhauska sähkö milloinkin luuraa.

Haukunestopannat

Suihkaus ja ruiskaus. Tätä mahtavaa laitetta on saatavana DeLuxe versionakin. Jopa! Ihanan houkutteleva valinta ihmiselle, jonka koira haukkuu kotona vaikkapa nyt yksin ollessaan. Tässä on kyseessä kaulapanta, joka koiran äännellessä ruikauttaa joko pelkkää ilmaa tai vaihtoehtoisesti pippuria tai sitruunaa.

Sinulle, joka et erityisesti viitsi hoitaa koirasi yksinolemisen ongelmaa. Rehellisyyden nimissä on pakko sanoa, että jos joutuu vuosikausia hakemaan täytepulloja samaan pantaan hoitaakseen sitä samaa ongelmaa, niin jokin on mennyt pahasti pieleen. Eikö?

Ymmärtäisin jotenkin sen, että koira oppii olemaan hiljaa ja rankaisua ei enää tarvita, mutta että vuosikausia. Halooo!

Jos et itse halua haistella sitruunan tuoksua kotiin tullessasi löytyy vaihtoehtona myös ultraäänellä toimiva versio. Koiran haukkuessa päästää laite sellaista ultraääntä, jota ei ihmiskorva kuule. Koira kuulee ja se tuntuu siitä epämiellyttävältä. Ja sitten se lopettaa. Tätä voidaan käyttää vaikka ikuisesti, koiraparan koko elämän ajan. Vaihdat vaan paristot.

Jos olet saamassa häädön kun koirasi haukkuu yksinään ollessaan tai vain muuten, niin olisihan se helppoa ratkaista ongelma näin, mutta parantaako tämä koirasi elämänlaatua? Rehellisesti?

Edellämainitsemani mainoslehtinen kertoo näistä laitteista, että ne ovat pehmeitä ja luonnonmukaisia koulutusvälineitä. Uskotko sinä tähän väitteeseen? Täytyy kuitenkin todeta, että nämä viheliäiset koiran käytökseen reagoivat välineet sentään ajoittavat rankaisun juuri siihen hetkeen kun koira tekee ”väärin”. Näin ne varmasti todella lopettavat haukkumisen.

Haukunestopanta, joka värisee kun koira haukuu. 10 eri värinästimulaatiota. Jaaa-a. Parasta tässä on se, että värähtelyn kesto on satunnainen. Mitä ihmettä? Tämä tarkoittaa sitä, että panta ”värisee” epämääräisen ajan eikä huomioi sitäkään, jos koira lakkaakin haukkumasta. Mistä koiran sitten pitäsi ymmärtää milloin rankaisu päättyy? Tämä on kaikista surkein keksintö ja eläimelle todella hyvin epäreilu.

Kaikissa edellämainituissa keksinnöissä koira voi yhdistää epämiellyttävän tai kivuliaan kokemuksen johonkin täysin toiseen asiaan vahingossa. Johonkin mihin se katsoo juuri sillä hetkellä kun ikävä tunne tulee (pelkoehdollistuminen). Tähän ei mainoslehtinen kuitenkaan ota mitenkään kantaa. Mutta se riski kannattaa kai ottaa. Entä jos se olet sinä? Jos rakastamasi koira pelkääkin sinua sitten lopun ikäänsä.

Kauko-ohjattavat härpäkkeet

Eivät nämä ihmisen innovaatiot tähän lopu. Seuraavalta sivulta löytyvät ne koulutusvälineet, jotka toimivat napin painalluksella. Samaa sitruunaa tai paineilmaa ruikkivat pannat, mutta tällä kertaa voit itse valita koska koiraasi rankaiset. Painat vain nappia, niin panta suihkauttaa milloin mitäkin.

Tässä vaaditaan jo ajoituksen hallintaa, sillä jos ruiskautat väärällä hetkellä, vaikkapa silloin kun koira on jo hiljaa, rankaiset väärää käytöstä. Ja jos aiot käyttää tätä, voit aivan yhtä hyvin opetella koiran kouluttamista positiivista ehdollista vahvistetta käyttäen. Nyt vaan keskityt niihin hyviin käytöksiin, JA PALKITSET NIISTÄ. Se on paljon kivempaa ja hyvin tehokasta.

Näitä kauko-ohjattavia rankaisupantoja muuten jotkut myymälät myyvät myös sähköisku toiminnolla. Impulssipanta on nimitys pannalle, joka antaa koirallesi sähköiskun kun painat nappia. Kuten suihkeissakin, voi toiminnan voimakkuutta säätää. Nämä ovat aivan yksiselitteisesti kaikissa tapauksissa eläinrääkkäystä ja piste!

Muuta hurjan hienoa

Ultraäänilaitteet sisä ja ulkokäyttöön. Söpö linnunpöntön näköinen vekotin pihapuuhun roikkumaan. Koirasi haukkuessa se päästää ulrtaääntä joka on koirastasi epämiellyttävä. Harva koira pitää sitä miellyttävänä ja lopettaa haukkumisen siksi, kun ultraääni tuntuu niin hyvälle.(tämä oli vitsi) Sisätiloihin voi myös virittää samanlaisen.

Tämä järjettömyyden multihuipentuma rankaisee myös naapurin koiraa. Hiljaistakin sellaista. Tämä on hyvä tietää, sillä vaikka nyt ei niin haittaisi että oma rakas koira vähän pelkää niin naapurin koiria ei kyllä sovi kiusata. Nämä ultraäänet todella kuuluvat naapuriinkin. Aika viheliäistä, suorastaan pissapäistä.

Kaikkea sitä

Täytyypä vielä todeta, että ihminen on todella kekseliäs otus. Ei se, että keksii tällaisia välineitä nyt niin ihmeellistä ole, mutta se, että pystyy markkinoimaan näitä kidutusvälineitä koiraystävällisinä ja luonnonmukaisina. Se on hämmästyttävää.

Sekin on ihmeellistä, että kuvaston kaikki tuotteet ovat siellä sulassa sovussa. On pehmolelua, namupaloja, ihania petejä ja sitruunarankaisimia, ultraäänirankaisimia, värinärankaisimia ja sähkörankaisimia.

Minä en näitä rankaisuvälineitä suosittele missään tapauksessa. Väitän, että on täysin mahdollista opettaa koiraa ja hoitaa koiran käytösongelmia asiantuntevasti täysin ilman niitä. Se vaatii paneutumista, mutta se maksaa itsensä takaisin koiran hyvinvoinnilla ja hyvällä luottavaisella suhteella omaan ihmiseensä. Hyvä nykyaikainen käyttäytymistieteeseen perustuva koiran koulutus parantaa myös koluttajan hyvinvointia ja tekee koiran kanssa elämisestä sitä mitä me kaikki kai alunperinkin toivoimme.

Mikään edellä mainitsemistani tuotteista ei ole koiraystävällinen. Ne kaikki perustuvat koiran pelästyttämiseen tai satuttamiseen. Kaikki muu mitä sinulle kerrotaan on pötypuhetta.

Rakastakaa koirianne

T: Sanna