Minulla on hirmuinen määrä koirakirjoja. Ennen internettiä ja facebookia oli tietoa hankittava kirjoista. Tietoa sai myös muilta koiraharrastajilta sekä esim. rotujärjestöjen järjestmistä koulutuksista ja koirakerhojen järjestämistä tapahtumista.

Kouluttaja, joka itse oli harrastaja, oli se auktoriteetti jota uskottiin ja kun vähän epäiltiin tiedon paikkaansapitävyyttä suunnistettiin kirjakauppaan koirakirjoja etsimään. Löydettiin mitä löydettiin.

Ihan oma ensimmäinen koirakirjani taisi olla Suuri Suomalainen Koirakirja. (Otava) Oma kappaleeni on toinen painos ja se on julkaistu vuonna 1996. Olen edelleen sitä mieltä, että kirja on hyvä. Toki aikansa tuotos, mutta palaan selailemaan sitä aina silloin tällöin.

Koiran käyttäytymistä ja koulutusta käsittelevät osiot ovat tietenkin jo vanhentuneita tiedollisesti. Tässä kirjassa vielä läimäytellään pentua kuonolle ja esitellään sellaisiakin kehitysvaiheita, joita ei varsinaisesti nykytiedon valossa ole olemassakaan. Tutkimus on vienyt koiran käyttäytymisen ymmärtämistä eteenpäin ja kirja kuvaa omaa aikaansa ja sen ajan käsityksiä koirasta.

Olen itse kiinnostunut ihan kaikesta koiriin liittyvästä ja tämä teos on ikkuna menneeseen koiramaailmaan.

Tässä osiossa olen ajatellut esitellä erilaisia koirakirjoja. Pohdiskella niiden antamia ohjeita hiukan syvällisemminkin ja ohjaamaan lukijaa ehkä sellaisten kirjojen äärelle joita voin itse suositella.

Siellä ne ovat hyllyssä sulassa sovussa sekaisin, Hallgrenit, Vilanderit, Mugfordit, Millanit, Kaimiot, Egvedtit jne. Kaikki kannesta kanteen tutkittuna. Yritän lukea ihan kaiken mitä käsiini saan vain tietääkseni missä ennen mentiin ja missä nyt mennään.

Toivoisin että koiraa harkitsevat ja koiran lemmikseen ottavat käyttäisivät hiukan aikaa myös koirakirjojen lukemiseen. Internet toki tarjoaa tiedonmurusia ja erilaisilla keskustelupalstoilla annetaan jos jonkinlaista apua koiraongelmien ilmaantuessa. Kenenkään en ole nähnyt ikinä hyötyvän näistä ohjeista.

Kirja on siitä ihana, että voit aina palata sen sivuille. Se on fyysisesti olemassa eikä sen teksti häviä bittiavaruuden kätköihin. Voit lukea uudestaan aina uusin silmin saman tekstin ja pohtia sitä aina uudesta näkökulmasta käsin.

Olen kyllä valitettavan tietoinen siitä, että kaikki eivät aivan yhtä suurella innolla ja tiedonjanolla suhtaudu lemmikkikoiriinsa, mutta ehkäpä tämä osio on jollekin hyödyksi tai edes iloksi silloin kun omassa koirassa jokin askarruttaa mieltä. Lupaan, että olen hyvin puolueellinen ja katsoa asiaa koiran hyvinvoinnin näkökulmasta käsin oman tämänhetkisen tietoni valossa.

T: Koirakirjoja rakastava Sanna