Meillä täällä nukutaan kevään ensimmäistä lämmintä alkuiltaunta. Meillä muuten nukutaan aika paljon. Joskus käy mielessä sellainenkin asia, että kuinka paljon se koira oikeastaan nukkuu? Kuinka paljon sen pitäisi nukkua? Ja siitä tietenkin seuraa ajatus siitä, että kuinka paljon koiran kanssa pitää touhuta? Mistä senkin nyt sitten saa selville?

Minä rakastan nukkumista ja siksi minusta on erityisen tärkeää se, että myös meidän koirat saavat riittävästi lepoa. Jonkun toisen aktiivisemman ihmisen mielestä koiran tulee saada touhuta ja sitä pitää kouluttaa ja sen täytyy saada aktiviteettiä runsaasti. Ja jos itselle ei suo riittävää lepoa ei sitä huomaa koirankaan tarvitsevan.

Rauhakin on omaksunut perheen tavat ja viettää aikalailla rauhallisesti ajat, jotka vietetään sisällä. Joskus käy mielessä, että lepäävätköhän nuo liikaa? Vai ovatko ne vain todella tylsistyneitä?

Kuitenkin on niin, että koirat lepäävät paljon ihan oikeastikin. Levossa ladataan akkuja, käsitellään mahdolliset liiat stressitilanteet ja annetaan kehon palautua rasituksesta. Koiralla pitää olla rauhallinen ja turvallinen lepopaikka, jossa sitä ei kukaan häiritse. Meillä tosin löhöillään kyllä keskellä lattiaa ja sohvilla ihan ihmisten läheisyydessä.

Koira nukkuu noin puolet vuorokaudesta. Koira on jopa sopeutunut ihmisen rytmiin ja nukkuu yleensä yöllä, silloin kuin ihminenkin. Jos koiria on paljon on huolehdittava siitä, että kaikki koirat saavat levätä kunnolla ja että niillä on mukava nukkumapaikka. Koirat osaavat arvostaa mukavuutta ja jotkut haluavat nukkua korkeilla paikoilla. Hyvä sääntö lienee se, että hyviä nukkumapaikkoja pitää olla enemmän kuin koiria. Nukkumapaikka on tärkeä resurssi.

Jos koira ei nuku eikä lepää riittävästi vaan touhottaa jatkuvasti on syytä miettiä, missä voisi olla vikaa. Liian vähäinen uni saattaa näkyä erilaisina käytösongelmina ja jos riittämätön lepo jatkuu voi koira jopa sairastua. Se että koira reagoi esimerkiksi ärsykkeisiin(toiset koirat tai vaikka äänet) voimakkaammin kuin aikaisemmin, voi olla merkki liian vähäisestä unesta. Tämä on oikeastaan aika helposti korjattavissa oleva ongelma.

Jotta koira voisi levätä tarvitsee se myös aktiviteettia ja virikkeitä elämäänsä. Tätä ei kuitenkaa pidä käsittää niin, että kaikki valveillaoloaika touhotetaan sitten täysillä. Vaikka eri rodut tarvitsevat erilaisia virikkeitä ja erilaisia määriä aktivointia, ei omasta mielestäni sellaista koiraa ole olemassakaan, joka ei lepoa tarvitsisi.

Se että omistaa iloisen ja vilkkaan labradorinnoutajan, joka on metsästyskoira ja joka rakastaa touhottamista, ei tarkoita sitä että sen pitäisi jatkuvasti juosta pallon perässä ja ryntäillä pitkin pöpelikköä. Ei sen myöskään tarvitse lenkkeillä kymmeniä kilometrejä viikossa vain siksi että sen saisi jotenkin väsytettyä.

Oman kokemukseni mukaan liiallinen aktivointi ja ylenpalttinen saalistusleikki kiihdyttävät koiraa, eikä se näin toimittaessa väsy tai tämän jälkeen välttämättä nuku sitten kiltisti kotona, kun ihmiset ovat poissa.

Jos nyt sitten olet eri mieltä ja sanot, että kyllä koiran pitää jaksaa työskennellä pitkiäkin aikoja ja että oma koirasi kyllä jaksaa ja nauttii pallon noutamisesta, niin vastaan että niin varmasti nauttiikin, mutta ongelmat ja levottomuus ja liiallinen stressi ei näykään hetkessä vaan vaatii usein pitkänkin ajan ennen kuin käytöksessä selkeästi näkyy muutoksia.

Onhan toki joskus niinkin, että koiralla on vaan liian vähän tekemistä, eikä se siksi nuku hyvin tai osaa rauhoittua. Onneksi nykyään ihmiset aika hyvin tietävät sen, että koiraa pitää virikkeellistää ja viedä ulos, mutta kyllä vieläkin on niitä jotka vain korttelia kiertävät. Ulkoilua on helppo lisätä. Aktivointia ja virikkeitä on helppo lisätä. Maltilla ja kohtuudella tietenkin.

Jos koiraan sattuu, se ei nuku hyvin. Toisaalta jotkut kipukoirat nukkuvat liikaakin. Jos sinulla on etenkin yöllä levottamasti vaelteleva ja esim. kovasti läähättelevä koira kotona (ellei sillä sitten ole kuuma) kannattaisi tarkistuttaa se, että koiralla ei ole kipuja. Niillä aika usein on. Tämäkin on ihan oma kokemukseni.

Eli kuinka paljon koiran tulee nukkua ja mistä tietää että sillä on riittävästi puuhaa ja virikkeitä?

Jos koirasi elelisi itseksensä tekisi se kuitenkin mahdollisimman vähän ja lepäisi mahdollisimman paljon. Tämä on selviytymisen kannalta tärkeää. Ei sitä energiaa mihinkään turhaan tuhlata, jos hengissä pitää pysyä. Koirasi käyttäisi energiansa ruuan etsimiseen ja lisääntymiseen. Pennut ja nuoret koirat leikkisivät keskenään, mutta tämäkin palvelee lopulta sitä hengissäpysymistä ja selviytymistä. 🙂

Katso koiraa! Ei kai sitä ihan varmasti voi sanoa koskaan. Jos sinulla ja koirallasi on selkeästi jokin ongelma yhteiselon kanssa voit vaikka ensin tarkistaa levon ja aktiviteetin määrän. Jos koirasi esim. syö koko talon yksin ollessaan tai se reagoi ympäristöönsä liian kiihtyneesti kannattaa huomioida edellä mainitut seikat. Jos koirasi mielestäsi nukkuu liiankin paljon ja vaikuttaa muutenkin masentuneelta, voi sekin kertoa sinulle paljon.

Mikään ei ole niin unettavaa, kuin rauhallisesti kuorsaava koira sohvalla tai omalla pedillään. Toimii ihan takuuvarmana unilääkkeenä meille ihmisille, jotka muuten taistelemme ihan samojen asioiden kanssa kuin koirammekin. Liikaa vai liian vähän syvää ja rauhallista unta? Liikaa vai liian vähän tekemistä? Emme me niin kovin erilaisia tässäkään asiassa ole.

Toivotan siis hyvää yötä ja makeita unia niin koirille, kuin heidän ihmisilleenkin.