Se on sitten kevät. Helmin pennut täyttävät pian sen 10 kuukautta. Talvi on lusittu ja pentujen kasvua seurattu.

Rauhaa on myös opetettu, mutta maltilla on menty eteenpäin ja tuloksiin olen hyvin tyytyväinen. Moni ulkopuolinen voisi kai sanoa toisinkin. Tuohan on aikamoinen reuhapelle, iloinen ja sanalla sanoen varsin ponteva otus. Kun Rauha marssii niin siinä tanner tömisee. Vaikka itse pidän tätäkin onnistumisena, niin moni muu saattaisi katsoa koiraa kummeksuen.

Minusta on hienoa, kun koiralla on hyvä itseluottamus. Mielestäni on ihanaa kun koira vaikuttaa onnelliselta ja tyytyväiseltä elämäänsä ja kun se toteuttaa ne vähäiset pyynnöt joita siltä pyydetään innokkaasti ja iloisin mielin.

Uuden koiranpennun tullessa taloon on sen ihmisillä jo mielikuva siitä minkälainen aikuinen siitä pitäisi tulla. Näemme silmissämme vapaana keskellä kaupunkia vieressämme kauniisti kävelevän koiran. Näemme kilpailuissa ja kokeissa loistavasti annetut tehtävät suorittavan jalon eläimen ja kylvemme onnistumisen ilossa. Tai näemme uskollisen ystävän, joka pienen partiolaisen lailla on aina valmis kaikkeen kivaan. Kuka mitenkin.

Kenelle tulee mieleen se, että tavoitteet pitäisi asettaa omien koulutustaitojen mukaan? Eläimen kouluttaminen on mekaaninen taito. Sen voi opetella kuka tahansa eikä se ole rakettitiedettä. Eläin kouluttuu väkisinkin, kun tiedät mitä teet. Tavoitteet asetetaan siis sen mukaan, kuinka itse jaksaa perehtyä kouluttamisen tekniikkaan ja oppimisen ymmärtämiseen. Tätä voi opetella vaikka ilman sitä eläintäkin ja tämä on se asia josta lähdetään liikkeelle.

Olit sitten autoritäärinen kurinpitäjä tai pehmeä kukkahattunaksuttelija tai jopa jotakin siltä väliltä et voi ohittaa sitä tosiasiaa, että sinun eläimesi ei opi, jos et osaa itse kouluttaa.

Usein kuulee, kuinka omistaja kertoo koiransa olevan kovapäinen, kun se ei halua oppia jotakin asiaa. Ei sitten millään. Omistaja on vuodenpäivät viskannut sitä räminäpurkkia päin koiraa eikä koira vain millään suostu oppimaan. Samaa ongelmaa on toisellakin koiranomistajalla. Hän on nyt kaksi vuotta yrittänyt ohittaa toisia koiria pitämällä namia koiran nenän edessä eikä koira kuitenkaan opi mitenkään ohittamaan nätisti.

Nämä tapahtumat selittyvät lähemmin tarkasteltaessa koulutusvirheiksi ja omistajien on hiukan vaikea käsittää sitä tosiasiaa, että he tekevät itse väärin. Näihin virheisiin auttaa vain se, että omistaja opettelee ne mekaaniset taidot, joita tarvitaan eläimen opettamiseen.

Jos sinulla siis on suurisuuntaisia unelmia koirasi suhteen lähdet liikkeelle siitä, että koulutat itseäsi. Tutustut ajoitukseen, kriteeriin ja vahvistetiheyteen. Selvität oman eläimesi palkkiot ja tutustut palkkioihin muutenkin. Ymmärrät terveyden ja eläimen mielentilan vaikutukset oppimiseen. Tutustut myös erilaisiin tapoihin saada käytöstä aikaan ja harjoittelet mekaanisia taitoja ahkerasti. Koska todennäköisesti koulutat koiraa perehdyt tietysti myös sen lajityypilliseen käyttäytymiseen uusimpien tutkimustulosten valossa. Eipä siinä sitten sen kummempaa tarvita. 🙂

Kun toimit näin jää kaikenlainen höpöhöpö pois ja huomaat, kuinka oma kehityksesi vaikuttaa omaan itseluottamukseesi. Osaan opettaa ja koira oppii ja kaikki voivat hyvin.

Missä voin sitten näitä mekaanisia taitoja opetella? Voit tutustua koirakoulujen tarjontaan ja nimenomaan yksityisillä koirakouluilla pitäisi olla sopivia kursseja koulutustaitoja ajatellen. Valitse mieluiten koirakoulu, joka noudattaa Suomen Eläintekouluttajat Ry:n eettisiä sääntöjä. Vielä parempi olisi, jos kouluttaja olisi ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Näin voit varmistua siitä, että hänellä on ajantaisainen tieto ja ammattitaito. Tämä varmistaa myös sen, että eläintä koulutetaan ystävällisesti ilman väkivaltaa ja pelottelua.

Tässä osoite yhdistyksen sivuille: http://www.elaintenkouluttajat.com/

Hyviä ja erittäin päteviä kouluttajia ympäri suomen löytyy myös eläinkouluttajakillan sivuilta:http://elainkouluttajat.net/

Voit myös itsenäisesti opiskella kotona kirjallisuuta hyväksi käyttäen.

Oma lempikirjani on ehdottomasti tämä: http://www.koirakouluvisio.com/tuotteet.html?id=1/5

Naksutinkoulutusta koirallesi on todella ihan huippu koulutuskirja.

Koska on kevät ja keväällä aina aloitetaan uusi elämä, niin aloitetaan se opettamalla itsellemme kouluttajan taitoja. Koulutus on nimittäin ihan törkeän hauskaa, kun se osaa!

T: Sanna