pennun käytökseen on ilmaantunut hassuja asioita? Se saattaakin jäädä paikalleen, kun kutsut sitä tai sitten se tekee jotakin ihan muuta kuin oli tarkoitus kun sanot vihjeen.

Meillä on Rauhan kanssa pari tällaista juttua ilmaantunut käytösvalikoimaan. Parvekkeelta ei tulla sisään vaan istahdetaan määrätietoisesti alas. Rauha on myös oppinut juoksemaan rappuun, kun joku on lähdössä ulos. Uppiniskaisuuttako? Onko niillä jo nyt murrosikä? Näin voisi todellakin luulla, mutta totuus on toisenlainen.

Koulutusvirhe? Kyllä! Ja ihan ohjaajan aiheuttamaa. Koiranpentu luulee tekevänsä oikein sillä juuri näinhän pentu on opetettu tekemään. Ai miten niin?

Noh, selitän.

Meillä on käytössä voimallinen ase nimeltä ruokapalkkio. Ruokapalkkio toimii myös houkuttimena usein ja sillä nakinpalalla me helposti ohjaamme koiraa tekemään asioita. Olemme käyttäneet sitä nakinpalaa ja sen ottamista taskusta jo todella paljon, vaikka pennut ovat ehtineet vasta vajaan viiden kuukauden ikään. Tämän ne todella osaavat!

Koska palkkio on esillä silloin kun houkuttelemme pentua tekemään jotakin ja palkkion näkeminen on jo muodostunut pennulle vahvisteeksi ja on jopa muuttunut vihjeeksi tietyille käytöksille, me ihan itse vahvistamme kaikkea sitä mitä pentu tekee kun palkkio on näkyvissä.

Eli jos Rauha istuu, kun otan namupalan esiin ja houkuttelen sitä sisälle parvekkeelta vahvistan nimenomaan sitä istumista. Eläin tekee sitä mikä on kannattavaa! Yksinkertaista, eikö totta? Se ei siis mieti että ”houkuttelepa nyt hölmö ihminen” vaan se todellakin tekee sitä mitä vahvistat.

Oikeastaan on niin, että jo pelkkä käden taskuun laittaminen toimii ehdollisena vahvisteena. Se toimii joka tapauksessa niin halusit tai et. Kaikki, mitä tapahtuu sillä välillä kun käsi menee taskuun siihen asti kun namu menee koiran suuhun, vahvistuu. Vastuu on siis ihmisellä. Pennut ovat jo oppineet seuraamaan eleitämme todella tarkkaan. Se on juuri se ominaisuus kesyssä koiraystävässämme joka tekee siitä niin mainion kumppanin. Ja juuri siinä pilee suuri vaara.

Oikeastaan pentu huomaa senkin, kun aiot laittaa käden taskuun. 🙂

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa omasta mielestäni sitä, että makupalalla houkutteleminen ei ole kovinkaan hyvä keino opettaa koiralle mitään. Sillä saadaan aikaan poispäin omistajasta juoksevia koira, vääriä käytöksiä tarjoavia koira ja sellaisia koiria, jotka eivät todellisuudessa ole oppineet muuta kuin seuraamaan kättä joka makupalaa pitelee.

Miksi Rauha siis juoksee rappuun? Siksi, kun sille on heitetty aina eteisen lattialle nappuloita etsittäväksi, kun toiset lähtevät ulos. Samalla kun astun toisten kanssa kynnyksen yli on Rauha juossut rappuun ja minä olen laittanut käden taskuun. Sitten olen heittänyt namut eteisen lattialle, jolloin se on juossut takaisin sisälle. Ja näin olen saanut aikaan pienen käytösketjun. Hyvä minä!

Tämä ei sinänsä ole mikään suuri ongelma ja se on helposti korjattavissa, kun sen ajoissa huomaa. Mutta joskus vahvistamme vahingossa käytöksiä, jotka ovat todella hankalia.

Älä siis laita kättä taskuun silloin, kun koira hyppää jotakin ihmistä vasten vaikka aikomuksenasi olisi vain houkutella koira alas. Laita käsi taskuun vasta sitten kun koira jo tekee käytöstä jonka haluat nähdä.

Älä myöskään houkuttele koiraa makupalalla silloin kun se vetää hihnassa toisen koiran luokse. Silloin vain itse vahvistat sitä vetämistä. Laita käsi taskuun ja ota makupala esiin vasta sitten kun koira katsoo sinua.
Muita tapoja saada käytöksiä aikaan on todella monia ja niitä käsittelemme sitten seuraavassa jutussani. Ja jos en muista kirjoittaa sitä, niin muistuttakaa minua, hyvät ihmiset.

T: Sanna